Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Οδοντόβουρτσα : «κρυψώνα» μικροβίων

Γνωρίζετε ότι η οδοντόβουρτσα σας πιθανώς διαθέτει κάποια… εκατομμύρια βακτηρίων;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η οδοντόβουρτσα μας αποτελεί μια πολύ καλή «κρυψώνα» μικροβίων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει, εκτός των άλλων και σε σοβαρές καρδιακές παθήσεις.

Συμβουλές για σωστή στοματική υγιεινή:
• Αλλαγή οδοντόβουρτσας κάθε 3-4 μήνες
• Δεδομένου ότι μια νέα οδοντόβουρτσα δεν βρίσκεται σε αποστειρωμένη συσκευασία, μια καλή ιδέα είναι να καθαρίσετε τη βούρτσα καλά πριν τη χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά
• Αν πραγματικά ανησυχείτε για την οδοντόβουρτσα σας, μπορείτε κάθε φορά μετά την χρήση της να την ξεπλένετε με αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα βακτηρίδια.
• Ποτέ μα ποτέ μην χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα ενός άλλου ατόμου. Είναι ο πιο ιδανικός τρόπος για να «περάσετε» μια μόλυνση ή μια ασθένεια των ούλων από το ένα άτομο στο άλλο.


Λευκαντικές οδοντόκρεμες
Τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα που υπόσχονται ένα λευκότερο χαμόγελο όλο  και αυξάνονται. Έχουν όμως αποτέλεσμα στην πραγματικότητα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λευκαντικές οδοντόκρεμες μπορούν μεν να συμβάλουν στην άρση των λεκέδων από την επιφάνεια των δοντιών, δεν μπορούν όμως σε καμιά περίπτωση να αντικαταστήσουν τις επαγγελματικές θεραπείες για τον απλούστατο λόγο πως περιέχουν ήπια λευκαντικά συστατικά.
Το λιγότερο είναι περισσότερο.
Μπορεί στις  διαφημίσεις να βλέπετε μια οδοντόβουρτσα γεμάτη οδοντόκρεμα όμως στην πραγματικότητα για να καθαρίσετε τα δόντια σας δεν χρειάζεστε ποσότητα μεγαλύτερη από το ήμισυ αυτής. Συγκεκριμένα η  ποσότητα που απαιτείται για κάθε βούρτσισμα δεν είναι ανάγκη να ξεπερνά το μέγεθος ενός μπιζελιού. Με αυτή την ποσότητα γίνεται και αποτελεσματικός καθαρισμός και αφαίρεση της πλάκας, των λεκέδων και των υπολειμμάτων τροφών αλλά και διαρκεί περισσότερο το σωληνάριο.
Το αποτέλεσμα μετράει!
Ακόμη και αν αγοράζετε την ακριβότερη και την καλύτερη οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα που υπάρχει στην αγορά, αν δεν βουρτσίζετε με τον σωστό τρόπο τα δόντια σας δεν θα δείτε ποτέ σωστά αποτελέσματα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να τοποθετήσετε την λαβή σε γωνία 45 μοιρών ώστε να μπορείτε να περνάτε μερικές από τις τρίχες ανάμεσα στο δόντι και τα ούλα και να την μετακινήστε με μικρούς κύκλους.
Πάστες ή τζελ;
Ότι και αν έχετε ακούσει, οι εμπειρογνώμονες λένε πως και τα δύο είδη καθαρίζουν τα δόντια εξίσου καλά. Εκτός από τη γεύση, την υφή και πώς το κάθε άτομο αισθάνεται καλύτερα, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων μορφών.
Θήκες αποθήκευσης
Αν συνηθίζετε να αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσα σας στις ειδικές θήκες, θα πρέπει να γνωρίζετε πως επειδή το δοχείο  στο εσωτερικό του διατηρεί και την υγρασία, αυτό αποτελεί γόνιμο έδαφος για αυξημένη βακτηριακή ανάπτυξη και κατά συνέπεια είναι καλό να αποφεύγεται.



Από το myself.gr
Γράφει : Mελίνα Κατσαμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου