Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Σοκολάτα «Φάρμακο» για την καρδιά

«Φάρμακο» για την καρδιά των ηλικιωμένων γυναικών αποδεικνύεται η σοκολάτα, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και του νοσοκομείου «Σερ Τσαρλς Γκέρντνερ» στο Περθ.
Σύμφωνα με  τον δρα Τζόσουα Λιούις, επικεφαλής της έρευνας, η τακτική κατανάλωση σοκολάτας, σε ποσότητες, βέβαια, που δεν ξεπερνούν τα φυσιολογικά επίπεδα, βοηθά τις ηλικιωμένες να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. 
 
 
 
 

Ειδικότερα, όσες γυναίκες, ηλικίας άνω των 70 ετών, έτρωγαν σοκολάτα (μια μερίδα ισοδύναμη με ένα φλιτζάνι κακάο) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν από κάποια πάθηση της καρδιάς τους μέσα στην επόμενη δεκαετία και ειδικότερα είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από έμφραγμα.
Ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί με τα πορίσματα της έρευνας, διαμηνύοντας ότι είναι μάλλον πρόωρο να συστήσει κανείς στους ανθρώπους να τρώνε περισσότερη σοκολάτα για προληπτικούς λόγους.
Όπως δήλωσε ο δρ Μπράιαν Μπούισε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής, ακόμη και εάν μελλοντικές έρευνες επιβεβαιώσουν τα οφέλη από την κατανάλωση σοκολάτας, οι γιατροί  δεν θα πρέπει να την συστήνουν ως φάρμακο. «Ο κίνδυνος είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να τρώνε περισσότερη σοκολάτα από όση είναι αναγκαία, χωρίς να μειώνουν ταυτόχρονα την κατανάλωση θερμίδων από άλλα σνακ, με συνέπεια να παχαίνουν και να αντισταθμίζουν έτσι την όποια επωφελή της δράση»,  ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και μπορεί η σοκολάτα να μην έχει κερδίσει ακόμη τον τίτλο της υγιεινής τροφής, η φήµη της, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια µεγαλώνει, καθώς είναι αυξανόµενος  ο αριθµός των µελετών που καταδεικνύουν ότι µπορεί να είναι ένα υγιεινό τρόφιµο.


Από το mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου