Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Νευρική ορθορεξία - η «νέα» διατροφική διαταραχή


Αντιμέτωποι με μία «νέα» διατροφική διαταραχή, τη νευρική ορθορεξία, βρίσκονται οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι. Η νευρική ορθορεξία είναι μια μανία κατανάλωσης μόνο υγιεινών τροφών, κυρίως βιολογικών ή οργανικών και η αποφυγή κατανάλωσης τροφών, αυξημένων σε λιπαρά ή εκείνων που περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά.
«Οι πρώτοι επιστήμονες υγείας, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς αυτούς, είναι οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι και γενικότερα οι επιστήμονες του τομέα της διατροφής, αφού σκοπός των ορθορεξικών είναι ένα υγιεινό διαιτολόγιο.
Ο κύριος λόγος, που τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή, επισκέπτονται τους διαιτολόγους-διατροφολόγους δεν είναι απαραίτητα η επιθυμία να χάσουν βάρος. Οι επισκέψεις έχουν κατά κύριο λόγο σκοπό να αποκτήσουν (τα άτομα αυτά) από έγκυρη, επιστημονική πηγή, γνώσεις για τη διατροφή και τα τρόφιμα γενικότερα και να νιώσουν, μέσω της διατροφής αυτής, ένα αίσθημα ευεξίας και ελέγχου», επισημαίνει η προϊσταμένη τμήματος Διατροφής, του Ιατρικού Διαβαλκανικού και μέλος της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή», κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Μαρία Κοκκίνου. 


Τα χαρακτηριστικά της νευρικής ορθορεξίας
Ένα υγιεινό -ισορροπημένο διαιτολόγιο, πληρέστατο σε θρεπτικά συστατικά, είναι απολύτως αποδεκτό και χρήσιμο. Σύμφωνα με την κ.Κοκκίνου, μπορούμε να μιλάμε για νευρική ορθορεξία, όταν η τήρηση αυτού του διαιτολογίου αποτελεί ακραία και απόλυτη θέση του ατόμου, που το ακολουθεί, με χαρακτηριστικά όπως π.χ.:
  • Η επίμονη σκέψη σχετικά με τη δίαιτα περισσότερο από τρεις ώρες ημερησίως,
  • Ο σχεδιασμός-προγραμματισμός γευμάτων πολλές ημέρες πριν από την κατανάλωσή τους.
  • Η θρεπτική αξία του γεύματός είναι περισσότερο σημαντική από την ευχαρίστηση της κατανάλωσής του.
  • Το έντονο αίσθημα αυτοπεποίθησης, όταν το άτομο τρώει υγιεινά.
  • Η παύση κατανάλωσης τροφίμων που έδιναν απόλαυση και η αντικατάστασή τους από «σωστά» τρόφιμα.
  • Η αντικοινωνική συμπεριφορά του ατόμου, επειδή το είδος διατροφής καθιστά δύσκολο το να φάει έξω.
  • Οι έντονες ενοχές, όταν «χαλάει» η διατροφή,
  • Η εκτίμηση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων πάντοτε πριν από το φαγητό.
  • Η ευτυχία και ο πλήρης έλεγχος, όταν τρώει «υγιεινά».
  • Το υποτιμητικό βλέμμα προς τους ανθρώπους, που δεν έχουν κανέναν έλεγχο στο τι τρώνε.

«Οι ορθορεκτικοί ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες τροφίμων και καμαρώνουν πολύ γι' αυτό. Πολλές φορές, όσο πιο δύσκολοι οι κανόνες, τόσο μεγαλύτερη ικανοποίηση για την τήρησή τους, παρόλο το τίμημα. Αυτοί οι κανόνες καθορίζουν, αν μπορούν, τι μπορούν και πόσο μπορούν φάνε κάποιο είδος τροφίμου.
Μάλιστα, η εμμονή σε μια τέλεια δίαιτα είναι μερικές φορές τόσο έντονη, που όταν παραβιάζονται οι κανόνες της, ο ορθορεκτικός επιβάλει στον εαυτό του τιμωρίες, π.χ. «έφαγα μισό σοκολατάκι και γι' αυτό την υπόλοιπη ημέρα δεν έφαγα απολύτως τίποτα». Ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους είναι ότι θυμούνται και περιγράφουν με λεπτομέρειες τις «σωστές» και «υγιεινές» επιλογές τους. π.χ., «έχω να βάλω στο στόμα μου γλυκό εδώ και 2,5 χρόνια. Τελευταία φορά που έφαγα ήταν μια σειρά σοκολάτα κουβερτούρα, το Μάιο του 2008».
Και φυσικά η δήλωση γίνεται με χαμόγελο, περιμένοντας την έκπληξη του συνομιλητή τους για το κατόρθωμά τους και την επιβράβευση», εξηγεί η κ.Κοκκίνου. 

Από το health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου