Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Τοξικές ουσίες στα e-cigarettes


Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων (e-cigarettes) προσανατολίζεται η πολιτεία της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για μία συσκευή που λειτουργεί ως υποκατάστατο για τους καπνιστές, και υπόσχεται πως θα τους βοηθήσει να διακόψουν το κάπνισμα.
Σε εργαστηριακούς ελέγχους που έκανε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων Φαρμάκων (FDA) σε δείγματα από δύο εταιρείες που διαθέτουν στην αγορά ηλεκτρονικά τσιγάρα, εντόπισε τοξικές χημικές ουσίες όπως τη διαιθυλινική γλυκόλη, και καρκινογόνες ουσίες όπως οι νιτροζαμίνες. Εν τούτοις, το FDA δεν έλαβε απόφαση για απόσυρσή του, καθώς δεν το έχει εγκρίνει ως φαρμακευτικό προϊόν.

Τον προβληματισμό της για την επικινδυνότητα των e-cigarettes εξέφρασε και η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία, καθώς, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της πρόκειται για μη εγκεκριμένα προϊόντα.

Επιπλέον, ειδικοί εκτιμούν ότι προωθεί τη συνήθεια του καπνίσματος, ειδικά σε νεανικό κοινό που αποτελεί και το στόχο της καπνοβιομηχανίας.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές, που λειτουργούν με μπαταρία και περιέχουν θαλάμους με νικοτίνη, αρωματικές ουσίες και άλλα χημικά. Πωλούνται σε φαρμακεία, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών αλλά και μέσω του Διαδικτύου.
Αντίθετα με τα κανονικά τσιγάρα και άλλα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης, δεν αναγράφουν στη συσκευασία τους προειδοποίηση για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία.

Από το medchannel.gr

1 σχόλιο:

 1. Αγαπητοί Κύριοι,

  Η εταιρεία μας GETA Hellas εισάγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά τα επώνυμα και ευρωπαϊκά προϊόντα Esmoke.

  Για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών σας σχετικά με την μελέτη του αμερικανικού οργανισμού τροφίμων FDA που δημοσιεύσατε, η οποία και υποστηρίζει την ύπαρξη τοξικών ουσιών σε δείγματα ηλεκτρονικών τσιγάρων, θέλουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

  - Το υγρό αναπλήρωσης ( e-liquid ) που χρησιμοποιούμε για την αναγόμωση των ανταλλακτικών φίλτρων Esmoke ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΝΙΚΟΤΙΝΗ, με βεβαίωση του Γενικού Χημείου του Κράτους. Κατά συνέπεια δεν περιέχει και καμιά από τις υπόλοιπες τοξικές ουσίες (νιτροσαμίνες) που ανιχνεύθηκαν (μόνον) σε προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη.

  - Άλλες ουσίες που ανιχνεύθηκαν όπως η γλυκόλη διεθυλενίου, οφείλονται σε χρήση χαμηλού κόστους και ποιότητας πρώτων υλών. Η χρήση πρώτων υλών κορυφαίας ποιότητας, κατάλλήλων για φαρμακευτική χρήση (USP grade), εγγυάται την απουσία κάθε άλλης πιθανά βλαβερής ουσίας !

  - Το υγρό αναπλήρωσης Esmoke περιέχει ΜΟΝΟΝ 3 συστατικά, απολύτως γνωστά για την ασφάλεια τους, τα οποία παρασκευάζονται στην Ευρώπη από κορυφαίες βιομηχανίες, προορίζονται δε για φαρμακευτική χρήση και έχουν βαθμό καθαρότητας έως και 99,9%. Μπορείτε να δείτε όλα τα πιστοποιητικά, την σύνθεση και την προέλευση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του υγρού αναπλήρωσης Esmoke στον εξής υπερσύνδεσμο: "Esmoke, Σύνθεση και Ασφάλεια"

  Αναφορικά με άλλες ανακοινώσεις στον τύπο μεταφέρω το κάτωθι κείμενο από την ιστοσελίδα:
  giromiro.blogpot

  "επιλέξετε να συνεχίσετε να πεθαίνετε από το συμβατικο κάπνισμα, γιατί μπορεί το ηλεκτρονικό κάπνισμα να σας δημιουργήσει δερματικά εξανθήματα, φαγούρα και δυσκοιλιότητα. Επίσης μοιάζει με συμβατικό τσιγάρο και επειδή έχει αρωματικά υγρά, μπορεί να το αγοράζουν μικρά παιδιά. Οπως τις τσίχλες. Αλλά τις τσίχλες νικοτίνης δεν τις πειράζουμε γιατί τις έχουμε ήδη εγκρίνει."

  Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο... αξίζει...

  Με εκτίμηση,

  Χαρ. Γιαννακού
  http://esmoke.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή