Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Tο ανδρικό φύλο επιρρεπές στα κρυολογήματα


Πιο ευάλωτοι στα κρυολογήματα αποδεικνύονται οι άνδρες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ατζού στην Ν. Κορέα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το ανδρικό φύλο είναι πιο επιρρεπές στα κρυολογήματα, σε σχέση με το γυναικείο, όταν, μάλιστα τα δύο φύλα βρεθούν υπό την ίδια πίεση στο εργασιακό περιβάλλον τους.
Συγκεκριμένα, βάσει της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα επαγγελματικής ιατρικής «Occupational Medicine», και στην οποία εξετάστηκαν μία ομάδα εθελοντών εργαζομένων -από 40 εταιρίες, οι οποίοι βρίσκονταν σε συνθήκες εργασιακής πίεσης, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες, που ένιωθαν στρες στη δουλειά τους, ήταν πολύ πιθανότερο (74%) σε σχέση με τις γυναίκες να έχουν κρυολογήσει, γεγονός που αποτελεί ένδειξη μεγαλύτερης κατάπτωσης του ανοσοποιητικού συστήματός τους.


Αντιθέτως, οι γυναίκες φαίνεται να επιδεικνύουν μεγαλύτερη «στωικότητα» και ανθεκτικότητα σε ανάλογες συνθήκες στρες.
«Οι άνδρες υπερεκτιμούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος σε σχέση με τις γυναίκες, επιβεβαιώνοντας έτσι αυτό που είναι ήδη γνωστό, ότι οι γυναίκες μιλάνε στους γιατρούς και στους γύρω τους με διαφορετικό τρόπο για το κρυολόγημά τους σε σχέση με τους άνδρες, παραπονούμενες πολύ λιγότερο» δήλωσε ένας εκ των ερευνητών.
Ωστόσο, από εργασιακής πλευράς, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανότερο οι άνδρες να απουσιάζουν συχνότερα από τη δουλειά τους με αφορμή ένα κρυολόγημα, σε σχέση με τις γυναίκες.

Και επειδή «ένα μήλο την ημέρα» δεν είναι αρκετό για να μας κρατήσει μακριά από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα, για να βελτιώσουμε την αντίσταση του οργανισμού μας είναι απαραίτητη η ημερήσια κατανάλωση τουλάχιστον 7 μερίδων φρούτων και λαχανικών.
Την ίδια ώρα, ένα πλήρες και ισορροπημένο διαιτολόγιο, θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.


Από το mednutrition.gr

Γράφει η: Λώρα Σπυροπούλου, Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου