Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Έξυπνα tips για δροσερό σπίτι

  
Εκτός από ιδιαίτερα προφανείς, το air condition και ο ανεμιστήρας είναι επίσης λύσεις που απαιτούν ένα ποσοστό από το budget σας –αν όχι για να αγοράσετε νέα συσκευή, σίγουρα για να πληρώσετε για τη χρήση της τον λογαριασμό του ρεύματος. Κι αν το ταμείο είναι ήδη μείον; Κανένα πρόβλημα. Καταφεύγουμε στα μυστικά των παππούδων μας, που επιβίωσαν τους 40 βαθμούς υπό σκιάν χωρίς την συμβολή της τεχνολογίας… και έζησαν για να το διηγηθούν.

  •  Εξοπλίστε τα παράθυρα με στόρια και κουρτίνες, και τα μπαλκόνια που βλέπουν ανατολικά και δυτικά με τέντες. Επίσης, κρατήστε τα παντζούρια κλειστά τις μεσημεριανές ώρες. Ναι, το σπίτι θα είναι σκοτεινό, αλλά ακόμη κι αυτό από μόνο του θα συμβάλλει στην αίσθηση δροσιάς. Μπορείτε, άλλωστε, πάντα να υιοθετήσετε την ευχάριστη, retro συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου –τον οποίο ούτως ή άλλως θα σας εμπνέει η σκιερή ατμόσφαιρα.

  •  Αν ο μεσημεριανός ύπνος αποκλείεται, και το σκοτάδι σας φοβίζει, αντί να κλείνετε τα παντζούρια μπορείτε να κρεμάσετε λευκές κουρτίνες, οι οποίες θα παραμένουν κλειστές κατά την διάρκεια της ημέρας.
  •  Αερίστε τα δωμάτια αργά το απόγευμα ή, ακόμα καλύτερα, το βράδυ. Διαφορετικά, μαζί με τον φρέσκο (;) αέρα εξασφαλίζετε έξτρα ζέστη και υγρασία σε όλο το σπίτι.
  •  Αποφύγετε τη δημιουργία υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους, αφήνοντας δουλειές όπως το μαγείρεμα, το πλύσιμο πιάτων και ρούχων και το ντους για μετά τη δύση του ήλιου. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τις κάνετε το μεσημέρι, χρησιμοποιήστε τον αποροφητήρα της κουζίνας ή –αν διαθέτετε– τον εξαερισμό του μπάνιου, τον οποίο θα πρέπει να θυμηθείτε να κλείσετε μόλις τελειώσετε, ώστε να μην βγάλει και τον δροσερό αέρα από το σπίτι.
  •  Αν το σπίτι σας είναι διώροφο ή μεζονέτα, προσπαθήστε να περνάτε τις πιο ζεστές ώρες, από τις 12.00 έως τις 17.00, στον κάτω όροφο ή το χαμηλότερο πάτωμα. Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον κρύο, οπότε μένει πάντα ψηλότερα. Συν τοις άλλοις, στα πατώματα που είναι πιο κοντά στην οροφή συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της ζέστης που περνά από αυτήν, αν δεν είναι μονωμένη. Το υπόγειο είναι πάντα το δροσερότερο μέρος του σπιτιού –αυτό, για την απίθανη περίπτωση που μπορείτε να μετακομίσετε έστω και για λίγες ώρες εκεί.
  •  Αν έχετε κήπο, φυτέψτε φυτά που ανεβαίνουν ψηλά, όπως οι κληματαριές, ο κισσός, ή δέντρα που ψηλώνουν γρήγορα, σε σημείο όπου θα κάνουν σκιά στα παράθυρά σας –ιδιαίτερα αυτά που βλέπουν δυτικά και ανατολικά– και ξεχάστε για πάντα τα κλειστά παντζούρια και τα στόρια. 
Από το in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου