Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Το τεχνητό κρέας είναι το μέλλον μας.

Την τελευταία δεκαετία έχει ανάψει η συζήτηση για την παρασκευή κρέατος στο εργαστήριο. Αρκετά επιστημονικά περιοδικά και ΜΜΕ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη επιμένουν: το τεχνητό κρέας είναι το μέλλον μας.

 

Ο ρωσικής καταγωγής Βλαντιμίρ Μιρόνοφ, καθηγητής της Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, δήλωσε πρόσφατα ότι μπορεί αμέσως να ‘παράγει’ συνθετικό κρέας, αλλά του λείπουν τα κεφάλαια.
Εάν η φιλοζωική αμερικανική οργάνωση PETA (=Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων) υλοποιούσε την διακήρυξή της και του πρόσφερε ένα εκατομμύριο δολάρια για την παραγωγή τεχνητού κρέατος θα τροφοδοτούσε ήδη φέτος την αγορά με συνθετικά μπριζολάκια... Υποστηρίζει μάλιστα ότι το συνθετικό κρέας θα είναι πιο φθηνό (το ήμισυ του κόστους από το κανονικό κρέας) και πιο εύγευστο «είμαστε ντιζάινερ», λέει. Τα ίδια διατείνονται και Ολλανδοί βιοχημικοί.
 
Ο κ. Μιρόνοφ θεωρείται αυθεντία στην συνθετική παραγωγή ιστών και οργάνων και δηλώνει σαφέστατα πως «δεν θέλει να σώσει την Αφρική από την πείνα», αλλά: να αναπτύξει στο βιοχημικό του εργαστήριο «άφθονο κρέας για τους πλούσιους που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους ή να διατηρήσουν τα ιδανικά τους κιλά», «πρόκειται για μία αγορά δισεκατομμυρίων. Πρέπει να κερδίσουμε όλες τις Πάρις Χίλτον του κόσμου, τότε θα έχουμε νικήσει». Ισχυρίζεται μάλιστα πως όλοι όσοι είναι εναντίον αυτής της ιδέας είναι «απλώς ηλίθιοι».
 
Όντως πρόκειται για μία μεγάλη αγορά, αλλά οι επενδυτές έχουν κακομάθει. Θέλουν ‘εδώ και τώρα’ πολλά, πάρα πολλά κέρδη, γι’ αυτό δεν επενδύουν ακόμη στον κ. Μιρόνοφ. Όμως οι ειδικοί του μάρκετινγκ άρχισαν να προετοιμάζουν την αγορά και να αναπτύσσουν σχέδια για τη διαφήμιση συνθετικού κρέατος.
 
SüddeutscheZeitungMagazin / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος 

Από το dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου