Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Η κλίμακα Μποφόρ


Στην πρόγνωση του καιρού από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, μας λένε ότι την επόμενη μέρα η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη στεριά, από, μέχρι και οι άνεμοι θα φυσήξουν, στα πελάγη, με ένταση από, μέχρι. Η θερμοκρασία δίνεται σε βαθμούς Κελσίου και η ένταση των ανέμων στην κλίμακα Μποφόρ.
Η κλίμακα Μποφόρ επινοήθηκε το 1806 από τον Ιρλανδό ναύαρχο και υδρογράφο Φράνσις Μποφόρ (Francis Beaufort), προκειμένου να τυποποιηθεί η περιγραφή των καιρικών συνθηκών και να διευκολυνθεί η συνεννόηση όσων ταξίδευαν στη θάλασσα. Εκείνη την εποχή αρχίζει και η μονοκρατορία της Μεγάλης Βρετανίας στις παγκόσμιες θάλασσες οπότε ήταν απαραίτητη η ύπαρξη ενός τέτοιου εργαλείου. Το 1838 η κλίμακα αυτή υιοθετήθηκε από το Βρετανικό Ναυαρχείο και το 1874, η Διεθνής Μετεωρολογική Επιτροπή, αποφάσισε τη διεθνή χρήση της. Η κλίμακα Μποφόρ δεν βασίζεται σε όργανα, σχετικά σπάνια εκείνη την εποχή, αλλά στην παρατήρηση της δράσης του ανέμου στα δέντρα, για τη στεριά, και στον κυματισμό, για τη θάλασσα.. Σαν παρατηρησιακή κλίμακα που είναι, δεν είναι γραμμική αλλά λογαριθμική, κάτι ανάλογο με την κλίμακα Ρίχτερ για τους σεισμούς. Έτσι η ένταση 6 Μποφόρ δεν είναι διπλάσια από την ένταση 3 αλλά πολλαπλάσια, και η ένταση 10 από την ένταση 5, ακόμα πιο πολλαπλάσια.

Για λεπτομέρειες στον ορισμό της κλίμακας Μποφόρ δείτε εδώ.

Πολλοί μετεωρολόγοι θεωρούν ότι η χρήση της κλίμακας Μποφόρ είναι σήμερα ξεπερασμένη και ότι θα έπρεπε να αντικατασταθεί από μετρητικές κλίμακες της ταχύτητας του ανέμου όπως m/sec, Km/hour, miles/hour (κόμβοι). Η αλήθεια είναι ότι σε επίπεδο ευρωπαϊκό μόνο η δικιά μας ΕΜΥ χρησιμοποιεί ακόμα την κλίμακα αυτή. Προσωπικά, δικαιολογώ την ΕΜΥ με την έννοια ότι η κλίμακα Μποφόρ χρησιμοποιείται κυρίως για τη θάλασσα, και από θάλασσα, δόξα το θεό, έχουμε μπόλικη.
Αν για εμάς η πρόγνωση του καιρού παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, για τους ναυτικούς μας είναι  βασικό εργαλείο στη δουλειά τους και κάποιες φορές στοιχείο άμεσα συνδεδεμένο ακόμη και με την επιβίωσή τους.

Από το protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου