Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Θα είμαι εγώ, εσύ και όλη η πόλη, πάρε το ποδήλατό σου…

 
Παρασκευή στις 21:30 όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Δημαρχείο!
Όχι, με τα πόδια, ούτε με τ΄ αυτοκίνητο, με το ποδήλατό σου αν είσαι νέος ή μεγαλύτερος ή παιδί.

Στη Ρόδο που λέμε ότι ο κόσμος…δεν μαζεύεται, που πρωτοβουλίες, λέμε ότι δεν παίρνονται, ο ενθουσιασμός ανθρώπων όπως ο Κωνσταντίνος Παπασταμάτης κι ο Θανάσης Χριστοδούλου δημιούργησε τάση, μόδα, κίνημα ολόκληρο. Το κίνημα του ανθρώπου που δυσανασχετεί με το κυκλοφοριακό, που θέλει να ζει αλλιώς, που είναι εδώ, υπάρχει και θέλει να έχει τη δυνατότητα να κυκλοφορεί στην πόλη του με το ποδήλατο.
Ήτανε λίγοι κι έγιναν πολλοί! Θα γίνουν περισσότεροι. Γιατί «οι Έλληνες φτιάχνουν κυκλώματα κι ιστορία οι παρέες»!


Πώς ξεκίνησε η ιδέα;
Μια μέρα κουβεντιάζαμε, οι δύο μας, 15 Απριλίου, Πέμπτη ήταν. Μιλούσαμε για το ποδήλατο, για την έλλειψη υποδομών στη Ρόδο, για το γεγονός ότι ποδηλάτες συγκεντρώνονται, συγκεκριμένη μέρα και ώρα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Εγώ το είχα δει στο Παρίσι, συμβαίνει στην Αγγλία, πάνω από ενάμιση χρόνο τώρα και στην Αθήνα. Σκεφτήκαμε να το ξεκινήσουμε και στη Ρόδο. Ποδήλατα κάθε λογής, ποδηλάτες κάθε ηλικίας, να ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης συγκεκριμένη μέρα και ώρα κάθε εβδομάδα. Το είπαμε στους φίλους μας, προσκαλέσαμε κόσμο μέσω Facebook, βρεθήκαμε την επόμενη μέρα, Παρασκευή στις 21:30 το βράδυ, μπροστά από το Δημαρχείο. Ήμασταν 21 άτομα.



Και μετά;
Ξεκινήσαμε τη βόλτα στην πόλη. Με όποιο ποδήλατο είχε ο καθένας, δεν κάνουμε κόντρες πιο είναι πιο καλό. Η επόμενη Παρασκευή ήταν Μεγάλη Παρασκευή, την επόμενη οι 21 ποδηλάτες έγιναν 37 και μετά αυξανόταν, εβδομάδα την εβδομάδα, για να φτάσουμε μέσα στον Ιούνιο τα 158 ποδήλατα και ποδηλάτες κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης. Έχουμε μικρά παιδιά από 8 ετών, το Νικόλα Δράκο που είναι και αθλητής πάντα μπροστά, οδηγός, τον Στέλιο Βουλγαρίδη 16 ετών, επίσης αθλητή με όλη του την οικογένεια, τον Ζαννάκη, μία άλλη μικρή τη Χρυσίδη.

Βλέπεις ανθρώπους καταξιωμένους στη ροδιακή κοινωνία, βλέπεις ακόμη και ηλεκτρικά ποδήλατα ή και τετράκυκλα. Όλο αυτό βασίζεται στον αυθορμητισμό και στο ότι γουστάρουμε να το κάνουμε. Θέλουμε να εξωτερικεύσουμε αυτό που αισθανόμαστε. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε πολλοί,για να τους αναγκάσουμε να κάνουν ποδηλατόδρομους. Δεν θα περιμένουμε τους ποδηλατόδρομους για να βγούμε με τα ποδήλατά μας στους δρόμους.


Πώς σας αντιμετωπίζουν όταν περνάτε όλοι μαζί;

Τις πρώτες εβδομάδες οι θαμώνες στις καφετέριας, από όπου περνούσαμε ήταν έκπληκτοι. Τους αποσπούσαμε την προσοχή μέχρι να ξεμακρύνουμε. Οι τουρίστες χειροκροτούν, είναι ωραία εικόνα. Κυρίως οι Σκανδιναβοί. Η Κοπεγχάγη έχει το υψηλότερο επίπεδο χρήσης ποδηλάτου κι ακολουθούν το Άμστερνταμ και το Λονδίνο. Είναι τρόπος ζωής για εκείνους. Στη Ρόδο οι Σκανδιναβοί μας επισκέπτονται από τη δεκαετία του ΄50 αλλά δεν φαίνεται να μας επηρέασαν σε τίποτα. Δεν έχουμε ποδηλατόδρομο, όταν στο γήπεδο του Διαγόρα, που έφτιαξαν οι Ιταλοί, υπάρχει το μοναδικό ποδηλατοδρόμιο στην Ελλάδα.

Έχουμε Ροδίτες πρωταθλητές ποδηλασίας, η Ελισάβετ Χατζή πήρε πριν λίγες ημέρες το δεύτερό της χρυσό μετάλλιο κι είναι πρωταθλήτρια Ελλάδος, στη Ρόδο κατασκευάζονται τα καλύτερα αγωνιστικά ποδήλατα της εταιρείας “FIDUSA” του Γιώργου Βογιατζή που κλείνει 235 χρυσά μετάλλια με ποδήλατά της…. Η Κως που είναι δίπλα μας έχει ποδηλατόδρομους και βραβεύτηκε από το δήμαρχο της Βιέννης γι αυτό.

Τι νομίζετε ότι φταίει εδώ;
Στη Ρόδο, που είναι μόνο ένα νησί αλλά έχει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα, έχουμε πληθώρα πολυτελών αυτοκινήτων και τζιπ και δεν έχουμε στη ζωή μας το ποδήλατο, που θα την κάνει πιο εύκολη. Δεν χρειάζεται βενζίνη, γυμνάζει το σώμα… Το τρίπτυχό μας είναι: το ποδήλατο είναι μια από τις φαεινές λύσεις για την επίλυση του κυκλοφοριακού.

Πρέπει να αντιμετωπίζουν τον ΚΟΚ με τον ίδιο τρόπο ποδηλάτες και οδηγοί άλλων οχημάτων, θέλουμε ποδηλατόδρομο. Αυτά είναι τα πιστεύω μας. Είναι θέμα παιδείας και κουλτούρας. Οι τουρίστες που έρχονται, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, προτιμούν να νοικιάζουν ποδήλατα κι όχι μηχανάκια.

Το ραντεβού λοιπόν της Παρασκευής είναι σταθερό.

Έχει γίνει must το “FRIDE-Y”, όπως το ονομάσαμε εμείς. Έχουμε φτιάξει t-shirts, αφίσες με τη χορηγία του Water Park, Ραδιοφωνικό Σποτ, προσφορά του Τάσου Καρελάκη και τον ευχαριστούμε, ο Στέλιος Καλησπέρης βγάζει φωτογραφίες…

Το οποίο μέσα σε 19 δευτερόλεπτα λέει τα πάντα…
Ναι, ξεκινάει λέγοντας «θα είμαι εγώ, εσύ και όλη η πόλη, πάρε το ποδήλατό σου…»…










Από το rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου