Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

48 ώρες με οξυγόνο μόνο από φυτά

Ένας επιστήμονας έχει βάλει στόχο να υπενθυμίσει σε όλους τη σημασία της χλωρίδας και του τι μας προσφέρει. Θα κλειστεί αεροστεγώς σε ένα δωμάτιο για 48 ώρες. Θα παίρνει οξυγόνο από τα φυτά που θα έχει πάρει μαζί.
Σε μια αεροστεγή κιβωτό με 160 δένδρα και φυτά, στην Κορνουάλη, στο πιο νοτιοδυτικό τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου βρίσκεται το σπίτι του Eden Project, του μεγαλύτερου θερμοκηπίου το κόσμου θα  μείνει κλεισμένος ένας καθηγητής για σαράντα οκτώ ώρες.
Ο λόγος για τον Ιαν Στιουαρτ, καθηγητής  στο πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, που θα αναπνέει το οξυγόνο που παράγεται αποκλειστικά  από τα φυτά! Σκοπός του πειράματός είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ως προς την αναγκαιότητα ύπαρξης των δένδρων.
Το πείραμα αναμένεται να ξεκινήσει σε μερικές εβδομάδες ενώ είδη έχουν μεταφερθεί στην κιβωτό διαστάσεων 2Χ6Χ2,5 φυτά που παράγουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, όπως το μίσχανθο χόρτο, ο αραβόσιτος Zea mays και οι μπανανιές.



Το πείραμα έχει δοκιμαστεί στις αρχές του 18ου αιώνα από τον Τζόζεφ Πρίεσλει σε ένα ποντίκι. Αυτό είχε καταφέρει να επιβιώσει όταν ήταν κλεισμένο σε ένα κουτί γεμάτο με φυτά, αλλά έχασε τη ζωή του όταν τα αφαίρεσαν.
Το πείραμα ενέχει κάποιο ρίσκο για τον καθηγητή  καθώς τα επίπεδα οξυγόνου είναι προκαθορισμένα. Ωστόσο, ο αέρας θα παρακολουθείται συνεχώς για να βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχει από ελλιπή οξυγόνωση.
Ο "Παράδεισος της Κορνουάλης" είναι ένα θεματικό πάρκο με 80.000 είδη φυτών. Η κατασκευή του θεματικού πάρκου άρχισε το 1994 και επιλέχθηκε σαν τόπος εγκατάστασης ένα παλιό αργυλορυχείο.
Το πείραμα θα μαγνητοσκοπηθεί και θα προβληθεί από το  BBC τον  επόμενο Μάρτιο.

Από το news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου