Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Τα αποτσίγαρα κίνδυνος για το περιβάλλον

Το 40% των σκουπιδιών στις θαλάσσιες ακτές είναι αποτσίγαρα και πλαστικές συσκευασίες. Τα αποτσίγαρα είναι όμως το 58% των σκουπιδιών στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Πόσο επικίνδυνα είναι και γιατί;

Τα αποτσίγαρα και κυρίως το φίλτρο τους αποδεσμεύουν στο περιβάλλον καρκινογόνες ουσίες: νικοτίνη, αρσενικό και βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο.
Οι ουσίες αυτές από τα αποτσίγαρα που πετιούνται στη θάλασσα ή στις ακτές καταλήγουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής μολύνοντας έτσι τα ψάρια, π.χ. τους τόνους, και τελικά στο πιάτο μας, στη διατροφική αλυσίδα.
Μπορούν όμως να προκαλέσουν και οικολογικές καταστροφές;
Δύο γόπες σκοτώνουν 100 υδρόβιους ψύλλους
Το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας έκανε το 2009 μία ενδιαφέρουσα έρευνα: έβαλαν σε έναν κάδο με ένα λίτρο νερό δύο αποτσίγαρα και έριξαν μέσα 100 υδρόβιους ψύλλους. Μετά από 48 ώρες είχαν ψοφήσει όλοι, λόγω των ουσιών που αποδεσμεύτηκαν. Σύμφωνα με μετρήσεις της γερμανικής οικολογικής οργάνωσης BUND διαπιστώθηκε ότι αρκούν μερικά αποτσίγαρα για τη μόλυνση 40 λίτρων υπόγειων υδάτων.
Μετά από αυτές τις μετρήσεις διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί προσπαθούν να δρομολογήσουν μέτρα προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αλλά και της διατροφικής αλυσίδας. Διότι τα φίλτρα των τσιγάρων χρειάζονται μήνες για να παρασκευαστούν, κοστίζουν χρήματα και εργατοώρες, αλλά τα κατάλοιπα των συστατικών τους μολύνουν τις θάλασσες και το υπέδαφος επί χρόνια.
 
Μήπως δεν είναι υπερβολική η πρόταση της Μαρτίνα Πέτσκε-Λάγκερ, της Γερμανίδας εκπροσώπου του Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο, η οποία πρότεινε να αντιμετωπιστούν τα αποτσίγαρα και τα φίλτρα του τσιγάρου σαν «ειδικά κατάλοιπα» και να γίνεται η αποκομιδή τους από ειδικούς κάδους ή συστήματα απορριμμάτων;

Greenpeace-Magazin / Βιβή Παπαναγιώτου
 Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Από το dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου