Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

Θα γίνει σουξέ ;

Θα γίνει ένα τραγούδι επιτυχία ή όχι; Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ βρήκαν έναν τρόπο να το προβλέψουν. Έφτιαξαν ένα λογισμικό, το οποίο μπορεί να προβλέψει εάν ένα τραγούδι θα γίνει επιτυχία ή όχι.

Σύμφωνα με την μελέτη του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, το ειδικό αυτό πρόγραμμα στο κομπιούτερ έχει πιθανότητες κατά 60% να προβλέψει σωστά. Οι επιστήμονες πήραν τα τραγούδια από τα βρετανικά chart των τελευταίων σαράντα χρόνων ενώ παράλληλα εξέτασαν και τα τραγούδια που βρέθηκαν στις θέσεις από 30 έως 40. Τα συνέκριναν μεταξύ τους λαμβάνοντας υπόψιν στοιχεία όπως ο ρυθμός, η διάρκεια, ο χρόνος, η ένταση, η αρμονία και τα αξιολόγησαν. Χρησιμοποιήθηκαν ειδικοί λογάριθμοι.

 Ο υπεύθυνος της μελέτης Τιλ ντε Μπι, δηλώνει πως το εάν ένα τραγούδι θα γίνει επιτυχία ή όχι εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, όπως είναι τα τραγούδια που κυριαρχούν εκείνη την εποχή, ο πολιτισμός και το περιβάλλον.
Για παράδειγμα τη δεκαετία του 1980 οι ερευνητές εντόπισαν πως εάν ένα τραγούδι ήταν χορευτικό ή όχι δεν έπαιζε πολύ μεγάλη σημασία. Από εκεί και πέρα όμως τα χορευτικά κομμάτια έπαιζαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο.
Στη δεκαετία του 1980 ήταν πολύ πιθανότερο να κάνει κανείς επιτυχία με μια μπαλάντα. Πάντως οι μελετητές στις δοκιμές που έκαναν αντιμετώπισαν μεγαλύτερες δυσκολίες σε ορισμένες εποχές σχετικά με την πρόβλεψη της επιτυχίας. Ιδιαίτερα μικρά ήταν τα ποσοστά επιτυχίας και πάλι στη δεκαετία του 1980. Τις μεγαλύτερες επιτυχίες στις προβλέψεις τους αντιμετώπισαν τη δεκαετία του 1990 και από τις αρχές του 2000. Για τους επιστήμονες πάντως τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και οι αρχές της δεκαετίας του 1980 ήταν ιδιαίτερα δημιουργικές για την ποπ μουσική.

Tagesschau / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ.σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

 Από το dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου