Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Αίτηση πτώχευσης από την Kodak

Η ιστορική αμερικανική εταιρία φωτογραφικών Μηχανών Eastman Kodak κατέθεσε σήμερα μετά από 131 χρόνια ζωής αίτηση πτώχευσης. Ελπίζει ωστόσο να επιβιώσει μέσω ιδιωτικών πιστώσεων.

Ο σημερινός όμιλος επιχειρήσεων της Kodak παραμένει μία σκιά της άλλοτε κραταιάς και πρωτοπόρου επιχείρησης. Τα τελευταία οκτώ χρόνια έκλεισε 13 εργοστάσια και 130 εργαστήρια για να χαθούν έτσι 47000 θέσεις εργασίας. Μετά από συνεχείς αρνητικούς ισολογισμούς κατέφυγε η Kodak στο λύση της πτώχευσης.

Ωστόσο δεν εγκαταλείπει οριστικά τη μάχη της επιβίωσης. Όπως ανακοινώθηκε, η εταιρία ελπίζει σε οικονομική εξυγίανση μέσω ιδιωτικών δανείων. Η εταιρία που είχε ιδρύσει ο παθιασμένος φωτογράφος Τζορτζ Ίστμαν στο Ρότσεστερ των ΗΠΑ έκανε γνωστό ότι ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος Citigroup προτίθεται να προσφέρει μία πίστωση ύψους περίπου 1 δις δολαρίων.

  • Έχασε το ‘τρένο’ της ψηφιακής εποχής
 Η ανακάλυψη του φωτογραφικού φιλμ και του μικρού φωτογραφικού φορμάτ είχαν κάνει κάποτε πλούσιο τον όμιλο Kodak. Αν και συνέβαλε ενεργά στη διαδικασία εξέλιξης για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή, η εταιρία συνέχισε να επενδύει στον τομέα της αναλογικής φωτογραφίας.

Ο ανταγωνισμός των ψηφιακών μηχανών όμως, έπληξε σύντομα τα θεμέλια του πρώην κολοσσού. Απόπειρες να μεταφέρει τις δραστηριότητές της σε άλλα επιχειρηματικά πεδία, όπως στη βιομηχανία φαρμάκων απέτυχαν. Πενιχρά αποτελέσματα έφεραν και οι κατά καιρούς δικαστικές διαμάχες με ψηφιακούς ανταγωνιστές της, όπως η Samsung, για δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.
Η πόλη του Ρότσεστερ βρίσκεται κοντά στη Νέα Υόρκη. Εκεί ιδρύθηκε η εταιρία και έκανε τα πρώτα βήματα για την καταξίωσή της. Μετά την κατασκευή επαναστατικών για την εποχή φωτογραφικών μηχανών, η Kodak 1, η εταιρία πουλούσε υλικά για γυρίσματα ταινιών του Χόλυγουντ. Τα χρόνια που ακολούθησαν έγινε ο μεγαλύτερος εργοδότης της περιοχής. Ένας στους τέσσερεις εργαζόταν εκεί τη δεκαετία του '80. 
Σήμερα διακυβεύονται εκεί 7000 θέσεις εργασίας. Πολλές για μία πόλη 200.000 κατοίκων, όπως το Ρότσεστερ.. Εκτός από τις θέσεις εργασίας όμως, η γενέτειρα της Kodak κινδυνεύει να χάσει και ένα μέρος της ταυτότητάς της, η οποία είναι πλέον μετά από τόσα χρόνια συνύπαρξης, συνυφασμένη με την υπό πτώχευση εταιρία.

Lisa Mirka Brüchle / Insa Wrede / Άρης Καλτιριμτζής 
Από το dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου