Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Η μαριχουάνα προκαλεί αυπνίες

Μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι άρχισαν να καπνίζουν μαριχουάνα από την εφηβεία τους, ιδίως πριν τα 15 τους, έχουν διπλάσια πιθανότητα, όταν μεγαλώσουν, να υποφέρουν από σοβαρή αϋπνία.
Η μακρόχρονη χρήση μαριχουάνας (κάνναβης) μπορεί να έχει ως συνέπεια τη μειωμένη ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι άρχισαν να καπνίζουν μαριχουάνα από την εφηβεία τους, ιδίως πριν τα 15 τους, έχουν διπλάσια πιθανότητα, όταν μεγαλώσουν, να υποφέρουν από σοβαρή αϋπνία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζίλες Τσέντα του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ύπνου "Sleep" και παράλληλα ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον ύπνο στις ΗΠΑ, μελέτησαν 1.811 άτομα ηλικίας 20 έως 59 ετών, που έκαναν χρήση ναρκωτικών.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν τη χρήση κάθε επιμέρους ναρκωτικού με τυχόν σοβαρά προβλήματα ύπνου (ως τέτοια θεωρήθηκε οποιαδήποτε διαταραχή που συνέβαινε τουλάχιστον τις 15 μέρες του μήνα). Έμφαση δόθηκε στην ηλικία που κάποιος έκανε την πρώτη χρήση της ουσίας, καθώς και στη συχνότητα της χρήσης έκτοτε.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι χρόνιοι χρήστες μαριχουάνας είναι πιο πιθανό να δυσκολεύονται να κοιμηθούν και να μείνουν κοιμισμένοι, συχνά δεν νιώθουν ο ύπνος να τους ξεκουράζει, ενώ μπορεί να νιώθουν και υπνηλία μέσα στη μέρα. Όσοι ξεκίνησαν τη χρήση της μαριχουάνας πριν τα 15 χρόνια τους, έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν τέτοια προβλήματα.

Η νέα μελέτη έρχεται σε μια εποχή που φαίνεται να εντείνεται διεθνώς η τάση για νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας. Στις ΗΠΑ, περίπου οι μισοί ενήλικοι παραδέχονται ότι έχουν κάνει χρήση της εν λόγω ουσίας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η χρήση της μαριχουάνας εμφανίζει συνεχή αύξηση μεταξύ των νέων μετά το 2007, ενώ δύο αμερικανικές πολιτείες (του Κολοράντο και της Ουάσιγκτον) έχουν ήδη προχωρήσει στη νομιμοποίησή της για ψυχαγωγική χρήση από τους ενήλικες, ενώ άλλες 21 πολιτείες την επιτρέπουν για ιατρικούς λόγους (π.χ. αντιμετώπιση των πόνων μερικών παθήσεων).

«Καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στη μαριχουάνα μελλοντικά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της χρήσης της για την υγεία του κοινού, ιδίως όσον αφορά τον ύπνο, ένα ζήτημα που δεν είναι ευρέως γνωστό» όπως είπε ο ερευνητής ψυχίατρος Μάικλ Γκάντνερ.

Όπως ανέφερε ο Τσέντα, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη μαριχουάνα για να χαλαρώσουν ή να κοιμηθούν, όμως τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι σε βάθος χρόνου αυτό μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ».

Πηγή: http://www.skai.gr/news/health/article/259380/i-marihouana-prokalei-aupnies/#ixzz34Di3ieTU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου