Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014

SSD σκληρός δίσκος

Στο ερώτημα "πώς θα αναβαθμίσω το laptop μου" η συνήθης - και εν μέρει λογική - απάντηση είναι η προσθήκη μνήμης. Είναι όμως η αναβάθμιση μνήμης η μόνη κίνηση που θα δώσει φτερά στο laptop σας; Η απάντηση είναι όχι. Αν θέλετε μια επίσης ουσιαστική αναβάθμιση ταχύτητας τότε σκεφτείτε την προσθήκη ενός SSD σκληρού δίσκου. Θα ξεκινήσουμε από τις τελευταίες λέξεις της προηγούμενης παραγράφου δηλαδή το "SSD σκληρού δίσκου": Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, τα αποθηκευτικά μέσα SSD δεν είναι σκληροί δίσκοι, καθώς μιλάμε για διαφορετική τεχνολογία κατασκευής. Ωστόσο χρησιμοποιούμε τον όρο "σκληρός δίσκος" κατά συνθήκη, ώστε να κατανοήσει ο καθένας ότι μιλάμε για ένα μέσο αποθήκευσης που υποκαθιστά ή συμπληρώνει έναν σκληρό δίσκο.
Η προσθήκη ενός SSD δίσκου σε ένα laptop θα βελτιώσει δραστικά το χρόνο εκκίνησης αλλά και την ανταπόκριση του laptop στην εκτέλεση προγραμμάτων και εφαρμογών. Ο κλασικός σκληρός δίσκος είναι ένα μηχανικό μέσο που κληρονομεί τα μειονεκτήματα της τριβής και της περιορισμένης ταχύτητας, ενώ οι SSD είναι "καθαρά" ηλεκτρονικά μέσα που σημαίνει ότι σχεδόν εξαλείφεται το ενδεχόμενο "του χτυπημένου δίσκου", ενώ οι ταχύτητες είναι αρκετά μεγαλύτερες. Βασικό μειονέκτημα στους SSD δίσκους είναι η χωρητικότητα σε σχέση με την τιμή. Για παράδειγμα ο Samsung 840 SSD Pro Series των 250 GB - που θα δούμε παρακάτω - κοστίζει γύρω στα 140€, τη στιγμή που με σχεδόν 100€ μπορείτε να αγοράσετε έναν κλασικό σκληρό δίσκο με τετραπλάσια χωρητικότητα δηλαδή στο 1 TB.
Αυτός είναι και ο βασικός προβληματισμός για την αναβάθμιση από τον κλασικό σκληρό δίσκο σε έναν SSD. Μια ενδιαφέρουσα τάση που υπάρχει κυρίως στα Ultrabooks είναι η χρήση δυο σκληρών δίσκων. Ενός SDD όπου είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα (Windows) και τα περισσότερα ή τα βασικότερα προγράμματα, και ενός κλασικού σκληρού δίσκου μεγάλης χωρητικότητας για να γίνεται αποθήκευση δεδομένων και αρχείων. Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η κατανάλωση ενέργειας, καθώς οι SSD δίσκοι απαιτούν λιγότερη ενέργεια με αποτέλεσμα να βελτιώνεται και η αυτονομία ενός laptop.

Από το http://www.in2life.gr/indulgence/technology/article/349967/ssd-sklhros-diskos-anavathmish-tora.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου