Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Cloud computing - Internet… στα σύννεφα

Τα Google Docs «ανέβασαν» τα έγγραφά μας στο internet, το Flickr και το Picasa μας χάρισαν απλόχερα ένα ηλεκτρονικό ράφι για τις φωτογραφίες μας, το iTunes εξασφάλισε πρόσφατα online χώρο για τη συλλογή με τα mp3 μας. Σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι δουλεύουμε –ή παίζουμε, ή τέλος πάντων βρισκόμαστε καθημερινά μπροστά– σε δύο τουλάχιστον υπολογιστές, έναν του σπιτιού και έναν του γραφείου, χώρια οι mobile συσκευές που χρησιμοποιούμε, η ανάγκη προσβασιμότητας… στα πάντα από οπουδήποτε είναι, πλέον, επιτακτική.

  • Και εγένοντο… Σύννεφα
Το cloud computing είναι, με απλά λόγια, η δυνατότητα να έχετε ένα ολόκληρο γραφείο… στα σύννεφα, ήτοι online. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια σύνδεση στο internet: ούτε software, ούτε αποθηκευτικό χώρο (βλέπε σκληρούς δίσκους), ούτε servers, ούτε τίποτα. Ακριβώς όπως τα Gmail, Hotmail κλπ κατήργησαν, ουσιαστικά, την ανάγκη χρήσης των προγραμμάτων τύπου Outlook, και τα Google Docs μας έδωσαν την δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας από οπουδήποτε, έτσι το Cloud Computing πηγαίνει αυτήν την ιδέα ένα βήμα παραπέρα, και μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές (τα tablets, τα smartphones και ούτω καθεξής) ως τερματικά ενός παγκόσμιου, online δικτύου.
  • Και γιατί είναι καλό τώρα αυτό;
Για πολλούς λόγους. Ένας από τους βασικότερους είναι ότι δεν χρειαζόμαστε φορητές μονάδες αποθήκευσης (σκληρούς δίσκους, USB sticks, CD’s, DVD’s και δε συμμαζεύεται) για να μεταφέρουμε δουλειές από το σπίτι στο γραφείο, φωτογραφίες διακοπών από το ένα σπίτι στο άλλο και τραγούδια από τον σκληρό δίσκο στο mp3 player που παίζει και στο αυτοκίνητο.

Σε εταιρικό επίπεδο, επίσης, το Cloud Computing μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο, υπό την έννοια ότι «γλιτώνει» τα γραφεία από τον πονοκέφαλο των licenses, της εγκατάστασης λειτουργικών συστημάτων και software σε δεκάδες ή εκατοντάδες υπολογιστές και της κατασκευής εσωτερικών δικτύων.

Άλλωστε, η αποθήκευση όλων των πολύτιμων αρχείων σας online, σας απαλλάσσει από την αγωνία των backups για την περίπτωση που σας κλέψουν το laptop/ κρασάρει ο σκληρός δίσκος/ πάρει φωτιά το σπίτι ή το γραφείο σας.
  • Κι είναι ασφαλές;
Όσο ασφαλές είναι οτιδήποτε κάνουμε online. Προφανώς, όσο κινδυνεύετε να διαβάσει κάποιος που δεν πρέπει τα έγγραφα που φυλάτε στα Google Docs, άλλο τόσο εκθέτετε και τις φωτογραφίες/ τη συλλογή με τα mp3 σας/ τα αρχεία της εταιρείας στους κινδύνους που δυνητικά επιφυλάσσει η εξ ορισμού έλλειψη ιδιωτικότητας του internet. Από την άλλη, βέβαια, από την στιγμή που συνδέεστε στο internet, έστω και με τον «παραδοσιακό» τρόπο, 100% ασφαλές δεν είναι τίποτα: ένα έγγραφο κλειδωμένο σε μια ελβετική θυρίδα, ίσως, αλλά και γι’ αυτό ακόμη διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας.
  • Πού γράφομαι;
Προς το παρόν, δεν υπάρχει μία δωρεάν υπηρεσία που να ενσωματώνει όλα όσα θα χρειαζόταν ένας απλός χρήστης για να μεταφέρει το «γραφείο» του online: το Google Docs καλύπτει αυτήν την ανάγκη σε ό,τι αφορά τα έγγραφα (word, excel, power point κλπ), τα Flickr και Picasa αναλαμβάνουν, ως γνωστόν, τις φωτογραφίες σας, ενώ για τα web-based e-mail οι συστάσεις, προφανώς, περιττεύουν. 

Από το in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου